Idag är dagen med stort V. Inte D, utan V. Jag pratar givetvis om KTH:s VR_Sci Fest som presenterar det senaste inom VR-tekniken. Utställare såsom Scania, Vobling, Tobii och många fler står samlade inne på KTH-biblioteket och i varje monter ser jag killar och tjejer i alla åldrar stå och vifta runt med svarta, stora glasögonliknande föremål på sig. De flesta oinvigda som jag själv kanske kopplar dessa VR-glasögon till tv-spel, men tekniken erbjuder så mycket mer än bara underhållning idag.
Enligt Tobii är deras produkter både ett hjälpmedel för människor som har begränsad rörelseförmåga, men också ett analysverktyg som möjliggör för företag och forskare att mäta data.
Eye tracking hjälper forskningen att förstå beteenden och processer kring beslutsfattande. Tekniken finns förstås inte bara till för tekniksugna studenter, utan innebär ett relevant forskningsverktyg som dessutom fungerar vid psykisk träning.
Hur då?
Jo, ponera att du söker en tjänst på en oljeplattform. Arbetsgivaren vet inte om du klarar det psykiskt, så hen sätter på dig vår utrustning för att psykiskt både förstå dig, men också kunna träna dig för tjänsten och allt det innebär, berättar representanten från Tobii.
Och det är inte bara Tobii som lockar många besökare idag. Scania finns på plats och presenterar en möteslösning som är baserad på VR-teknik. En Scaniaanställd förklarar att man kan använda utrustningen för att titta på prototyper tillsammans – oavsett avståndet mellan mötesdeltagarna. Detta gör det inte bara smidigt för dem som ska ha själva mötet – utan är dessutom en miljövänlig och långsiktigt hållbar lösning som innebär att människor slipper flyga världen runt för att kunna titta på projekt tillsammans. Du ser exempelvis prototypen på motorn som tänkt byggas, rakt framför dig, och du kan med hjälp av tekniken plocka isär motorns alla delar och titta på dem – där, i VR-världen.
Vi vill göra detta för att inte bara ses som ett transportföretag, utan också lyfta att vi jobbar för en hållbar transportsektor. Hållbarhet är inte bara något vi bryr oss om, utan en kärnfråga inom Scania.
Och det märks att de som jobbar för Scania är stolta över att få stå här idag och visa upp och prata om sin teknik och vision för framtiden. Jag blir personligen också och imponerad av hur VR-tekniken inte bara kan hjälpa oss att bidra till en bättre miljö, utan också hjälpa människor som inte kan höras, inte kan skriva. Att ge alla chansen att kunna kommunicera är att ge alla chansen till ett bättre liv.
Min dag slutar med att även jag står, precis som alla andra, och viftar med armarna med ett par svarta, stora glasögonliknande föremål på mig. Och jag upptäcker inte bara hur smart det är att man kan ses och kommunicera med VR – utan också hur otroligt kul det är! 🙂
Eveline Volle, praktikant på GroupM.
KTH, Scania, Tobii, Vobling, VR_Sci Fest,