GroupM GroupM: Hotet om adblockers kraftigt överdrivet - GroupM

GroupM: Hotet om adblockers kraftigt överdrivet

Det har länge talats om adblockers exponentiella tillväxt på den svenska marknaden och en rad undersökningar har hävdat att en så hög andel som en tredjedel av alla internetanvändare har en adblocker installerad. Nu har mediebyråkoncernen GroupM analyserat data från 82 svenska sajter och konstaterat att siffran inte ens når upp till 4%.

Via plista, GroupMs egenutvecklade native-verktyg integrerat på fler än 80 svenska sajter som GP.se, Amelia.se, Fotbolldirekt.se och Affärsvärlden.se, har antalet installerade annonsblockerare granskats mellan januari och september i år. Och siffrorna är oväntat låga. Den reella genomsnittliga adblockergraden ligger på ringa 3,5%, alltså betydligt lägre än i exempelvis studien Svenskarna och internet 2017 (29%) eller andra ”skräckrapporter”.

Människor gör inte som de säger. Därför ser vi stora skillnader när vi nu visar hur det faktiskt ser ut och jämför med tidigare enkäter som frågat om nedladdning av adblockers. Siffrorna fluktuerar förstås beroende på typ av sajt och rör sig från mindre än 1% till som mest 12% hos mer teknikfokuserade publicister. Vi kan alltså konstatera att inte ens de unga männen använder adblockers i den grad reklambranschen befarat, säger Jonas Viksten, ansvarig för plista på GroupM.

Plista-analysen visar också att när sajterna klustras semantiskt och kontextuellt baserat på olika intressekategorier framträder tydliga skillnader i adblockergraden även mellan olika målgrupper.

Den modeintresserade kvinnan är exempelvis som minst benägen att använda en adblocker, konstaterar Jonas Viksten.

Plista adblocker

Plista adblocker

Info:
plista är GroupMs egenutvecklade native-verktyg som med data och algoritmisk intelligens hjälper publicister och annonsörer att visa relevanta artiklar och annonser för sina läsare. Verktyget finns numera integrerat på över 100 svenska sajter hos publicister såsom exempelvis Bonnier Magazines & Brands, Stampen och IDG.

Kontakt
Jonas Viksten
Director of Operations,
Xaxis, GroupM
0706 921 514
jonas.viksten@groupm.com

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
free download udemy course
download redmi firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy course download free

adblocker, annonsblockerare, GroupM, Jonas Viksten, plista,

Tillbaka till feed